Menu Sluit menu
20 februari 2020

Wist je dat ... de toren ooit bijna instortte?

Mechelen Feest
Dien je eigen verhaal in
Share:

Al eeuwenlang zijn Mechelaars fier op hun toren. De paniek is dan ook groot telkens er iets mis dreigt te gaan met hun grote trots. Als de toren in brand lijkt te staan, staat iedereen onmiddellijk klaar om hem te blussen. In 1737 was het echter niet de maan die de Mechelaars fopte, maar een van de klokken in de toren.

Rond tien uur ’s ochtends werden de klokken geluid door de grafmaker. Naar goede gewoonte bevonden alle studenten zich in de kathedraal om de mis bij te wonen. Tijdens het luiden van de klokken hoorden ze plots een oorverdovend geluid. Het leek wel alsof de duivel zelf boven in de toren zat. 

In paniek liep de grafmaker de kerk in en riep: “Iedereen, vlucht, de toren valt!” De mis veranderde in een grote chaos. Mensen vluchtten alle kanten uit, iedereen liep in paniek door en over elkaar. Sommigen liepen de kerk uit, anderen verstopten zich in een grafkelder. 

Toen iedereen echter gevlucht was en angstig naar de toren keek, bleek die nog steeds mooi recht te staan. Toen ze opgelucht binnen op inspectie gingen, bleek al de chaos veroorzaakt te zijn door een van de klokken. De klepel van een van de klokken was tijdens het luiden naar beneden gedonderd. Dat had zo’n lawaai gemaakt dat de Mechelaars vreesden dat hun toren instortte. 

#