Menu Sluit menu
7 oktober 2020

Onze toren, mijn lego

Eddy Merckx
Dien je eigen verhaal in
Share:

“Het is ooit allemaal begonnen met de verbouwing van mijn eigen huis in Walem. Ik wist niet goed hoe ik wou dat mijn huis eruit zou zien na de verbouwing, dus bouwde ik het na in witte legoblokjes. Daarop heeft de architect vervolgens zijn ontwerp gebaseerd.”

Na zijn eigen huis had Eddy de smaak te pakken. Eén huis werden meerdere huizen. Waaronder drie die elke Mechelaar ongetwijfeld herkent: de huizen van Sint-Joris, De Duiveltjes en Het Paradijske op de Haverwerf. Grappig detail: voor de duiveltjes gebruikte Eddy figuurtjes van dino’s. 

Na jaren huisjes bouwen wou Eddy het wat groter aanpakken. Dus startte hij in maart 2017 met de bouw van de Sint-Romboutstoren. “Ik wou iets bouwen wat niemand anders al gedaan had in LEGO. En wat is er dan beter dan ons eigen Mechelse monument?”

Voor zijn toren van 77 cm hoog had Eddy zo’n 11 000 blokjes nodig en 250 uren aan engelengeduld. Zeven maanden later was de Sint-Romboutstoren klaar. En hij lijkt sprekend op onze echte toren, inclusief de kleurverschillen. “De mensen van het Stadsarchief hebben mij daarbij goed geholpen. Ik kon mij baseren op gedetailleerde tekeningen uit de negentiende eeuw, want plannen van de toren bestaan niet echt.”

Eddy wilt nu nog de kathedraal zelf afwerken. Daarvoor denkt hij zo’n dertigduizend blokjes nodig te hebben. Op de vraag of hij de spits er ooit nog op gaat zetten, blijft Eddy vaag: “Misschien. Misschien ook niet. Wie weet ben ik LEGO tegen dan helemaal beu (lacht).”

#