Menu Sluit menu
7 oktober 2020

Onze toren, hun uitzonderlijke beklimming

Rebekka Koch
Dien je eigen verhaal in
Share:

"Af en toe werk ik aan de onthaalbalie van de Sint-Romboutstoren, om informatie te geven en toegangskaarten te verkopen. Op een namiddag kwam een koppel de kathedraal binnen. Zij schoof een rolstoel vooruit, hij mankte een beetje. Toch waren ze langs het hoofdportaal, waar alleen maar trappen zijn, naar binnen gekomen.  Ze vroegen mij wat een ticket kost, en ik antwoordde dat een bezoek aan de kathedraal gratis is. Maar ze maakten duidelijk dat ze de toren wilden bezoeken. Ik antwoordde dat er helaas geen lift is en er wel 538 trappen te doen zijn, over verschillende verdiepingen.

"Groot was mijn verrassing toen de bezoekers zeiden dat ze dat wel konden doen. Nu bleek dat de mankende man weliswaar moeilijk stapte maar trappen wel kon doen. En de vrouw met MS, die dus haar eigen rolstoel schoof, kon wel stappen of trappen doen als zij op iets stevigs kon steunen. Ik geloof dat dit de eerste keer was dat ik kaartjes met korting voor mensen met een beperking verkocht.

"Ik bewonderde de moed die zij beiden hadden. Maar omdat ik ook een beetje ongerust was of alles goed zou verlopen, keek ik vaak naar de camerabeelden. Om 17u sluiten we altijd de toegang en hebben bezoekers nog tot 18u om hun bezoek af te ronden. Rond 17.30u hadden alle andere bezoekers de toren verlaten, maar het koppel nog niet. Ik zag hen ook niet meer op de camera’s. Snel liep ik naar de trap aan de uitgang, luisterde of ik iemand naar beneden hoorde komen riep: 'Alles in orde?'

"Het antwoord weergalmde te veel en ik verstond niets. Dus liep ik toch maar naar boven. De vrouw was bezig de trap op haar achterste naar beneden te schuifelen! Telkens de trapleuning onderbroken werd, was het voor haar te moeilijk om de afstand te overbruggen. Nu ik er toch was, kon ik haar dus mijn arm geven en kon zij wel rechtstaand de trap naar beneden gaan. 

"Beiden waren dus behouden terug beneden gekomen en hadden erg genoten van al het moois dat in de toren te zien was en het unieke zicht vanop de skywalk. Wat had ik bewondering voor hen.  Ik dan dus nu met recht en reden zeggen dat echt niemand angst moet hebben voor 538 trappen: in een rustig tempo is het voor iedereen haalbaar. Je moet het gewoon willen."

#