Menu Sluit menu
7 oktober 2020

Onze toren, haar beiaard - Toen

Share:

In de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen kom je tegenwoordig veel vrouwen tegen. Ze maken dan ook zo’n 45 procent van de alle leerlingen uit. Dat was ooit wel even anders. Toen de Mechelse Adèle Colson in 1928 beiaardier wilde worden, weigerde Staf Nees - de toenmalige leraar van de beiaardschool - om haar les te geven. Adèle had op dat moment nochtans al bewezen dat ze een groot muzikaal talent was. Ze volgde eerder al zang en piano aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen en studeerde af aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Toch bleek Staf Nees niet te overtuigen. Hij vond de beiaard geen instrument voor vrouwen.

Tot dan toe waren alle leerlingen van de beiaardschool dan ook mannen geweest. Daar mocht volgens oprichter Jef Denyn wél verandering in komen. Dus besliste hij om Adèle zelf te onderwijzen. En Adèle? Die betaalde haar opleiding door piano te spelen bij de vertoningen van stomme films in de Mechelse bioscopen. Ze werd uiteindelijk de eerste vrouwelijke gediplomeerde beiaardier ooit.

Nochtans liep ook haar eindexamen niet van een leien dakje. De knop van haar schoen brak af tijdens de uitvoering van haar examen. Adèle moest de rest van het stuk daarom op kousenvoeten spelen, een hele uitdaging. Zelf vermoedde ze dat er kwaad opzet in het spel was en dat de knop stuk was gemaakt om haar te saboteren. Zonder succes, want Adèle liet zich niet zomaar uit het lood slaan. In een interview zei ze het later bijvoorbeeld zo: “Ik heb allen laten zien: als vrouwen willen, baat er niets; ze dulden geen verzet.”

Ook later moest Adèle nog vechten tegen dat verzet. Enkele jaren nadat ze in 1944 huwde met Gaston Van Parijs en mee ging werken in zijn hotel in Gent, stelde ze zich kandidaat om stadsbeiaardier te worden in Gent. Ze werd afgewezen. Uit ontgoocheling verscheurde Colson haar diploma van de Koninklijke Beiaardschool en verbrandde het daarna. Een actie die jaren later werd rechtgezet. Toen Piet van den Broek directeur werd van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn liet hij een kopie van Adèles diploma maken. Zodat ze opnieuw aan iedereen kon tonen dat zij de eerste vrouwelijke gediplomeerde beiaardier ooit was.

Beeld: Regionale Beeldbank Mechelen

#